Jotun

En kompleks flersproget, multisite-migration til Optimizely

Jotun er en global producent af maling med hovedkvarter i Norge med repræsentation i mere end 100 lande og speciale i maling til interiør, både, beskyttelse og pulverlakering. Med mere end 38 fabrikker og 67 firmaer på verdensplan har Jotun en omsætning på 17,2 milliarder kroner. Virksomheden bad DEPT® om hjælp til valg af CMS og migrering af alle 91 variationer af dens B2B og B2C-hjemmesider, der tilsammen tæller mere end 60,000 sider, til en ny Optimizely-løsning.

Udfordringens omfang

Som en global producent af malerprodukter til både industri og private kunder, har Jotun separate B2B og B2C-hjemmesider med vidt forskellige formål og behov. Det primære formål med sitet til private kunder er at inspirere kunderne og fremme efterspørgslen i butikkerne gennem smukke billeder, interaktive løsninger og designidéer, der understøttes af praktisk rådgivning som produktinformation og vejledninger.

Jotuns B2B-site fungerer som en kundeportal, hvor forhandlere og distributører kan logge på for at få adgang til skræddersyede værktøjer, produkter og teknisk information for at udvide deres kendskab til Jotuns produkter og accelerere deres egen forretning. Produkter, værktøjer og andet indhold vises dynamisk for de individuelle brugere, så det er relevant for deres branche, side om side med personaliserede beskeder og kontoinformation.

Målet for projektet var at finde en ny teknologiløsning og migrere samtlige 91 (et stadigt stigende tal) lande- og sprogversioner af B2C- og B2B-siderne inden for 12 måneder.

En fremtidssikret løsning

Med en bred vifte af krav og fremtidsplaner at tage højde for havde Jotun brug for at migrere til en alsidig og fremtidssikret løsning. Efter en grundig analyse af virksomhedens eksisterende og fremtidige krav samt en dybdegående sammenligning af platforme og en gennemgang af proof of concept identificerede Jotun Optimizely som den rette platform til deres behov.

Mens de eksisterende B2B- og B2C-platforme var blevet bygget på CMS’et SDL Tridion, kunne Optimizelys DXP (digital experience platform) tilbyde fleksibiliteten og muligheden for at fremme deres digitale muligheder i fremtiden.

Udover at give en forbedret oplevelse for CMS-redaktører tilbyder DXP’en gode muligheder, inden for content og e-handel, som Jotun-teamet kan basere fremtidige website-forbedringer på. Platformen håndterer også flere hjemmesider og sprog med lethed og stiller en række hosting-muligheder til rådighed, blandt andet en fuldt administreret cloud-løsning med Microsoft Azure for at minimere den tid, det kræver af de interne IT-teams overhead.

Discovery-fasen

DEPT® har samarbejdet med Jotun siden 2016 for at bygge virksomhedens eksisterende platforme og har derigennem opbygget en forståelse for virksomhedens kompleksitet og forretningsmål. DEPT® er desuden ekspert i at udvikle store content management-løsninger og er derfor ikke bare rustet godt til at rådgive Jotun om deres valg af CMS men også til at administrere den komplekse migration.

Selv om DEPT® allerede havde kendskab til Jotuns digitale drift, var discovery-fasen afgørende for til fulde at forstå det eksisterende landskab, de digitale redaktørers behov og de ikke-funktionelle krav samt identificere den teknologiarkitektur og de integrationer, det nye setup vil kræve.

Henover en række workshops gennemførte vi en audit af de forskellige sider og komponenter for at forstå og dokumentere samtlige skabeloner, egenskaber og funktioner. Det dannede grundlaget for de nye tekniske krav, da det hjalp os forstå, hvor og hvor ofte de enkelte komponenter blev brugt på tværs af siderne.

Vi gennemgik SEO for at udvikle en konkret migrationsstrategi, der sikrede, at ingen viden gik tabt, såvel som analyser for at forstå kravene til de nye sider og sikre, at alle sider blev tagget korrekt, før de gik live. Vi afholdt desuden fokusgrupper med slutbrugerne, så vi kunne genskabe de elementer, de kunne lide ved det eksisterende setup, og udbedre de elementer, der frustrerede dem.

En fleksibel teknisk løsning

Efter den eksisterende løsning og de fremtidige behov var blevet gennemgået grundigt i discovery-fasen, kunne Depts tekniske eksperter udtænke en optimal arkitektur, der kunne møde alle sikkerheds- og ikke-funktionelle krav: En specifikation, der gennemgik samtlige elementer såvel som den overordnede tekniske tilgang.

Projektet blev i nogen grad forenklet af det faktum, at vi først havde udfærdiget både B2B- og B2C-løsningerne med headless arkitektur ved at gøre brug af React.JS til front-end og SDL Tridion til back-end. Ved at skille front-end og back-end ad på denne måde kunne vi fortsætte med CMS-migrationen med minimalt arbejde på React-applikationen og integrere Optimizely via et abstraheret API-lag.

Maksimering af funktionalitet

01 Adgang og personalisering

02 Optimizely Find

03 Kombinationen af content og e-handel

Kompeks content-migration

Gennem Depts dybdegående tilgang til discovery-fasen, hvor vores content-specialister havde direkte adgang til det eksisterende CMS, gennemførte visuelle evalueringer og diskuterede behov med Jotuns content-redaktørerne, fik teamet en god fornemmelse af Jotuns content-behov for at udvikle en effektiv migrationsplan.

Da det blev tid til at tackle hovedopgaven – content-migrationen – var en af de centrale udfordringer, som vi identificerede i discovery-fasen, at SDL Tridion er et komponent-baseret system, der giver redaktører mulighed for at bygge sider af en række komponenter, mens Optimizely er en side-baseret løsning, hvor redaktører kan tilføje eller tilrette content ud fra sideskabeloner, der er defineret på forhånd.

Content-migration er i forvejen den mest risikofyldte fase og en af de faser, der med størst sandsynlighed vil skabe forsinkelser – i særdeleshed når antallet af sider er så stort, som det er tilfældet for Jotun. Men i dette tilfælde var udfordringen ekstra stor, da regionale hjemmesider ofte bruger helt andre layouts til samme sidetype som det globale site, hvilket betyder, at det er stort set umuligt at automatisere sidemigration uden store fejl.

Gennem en række content-revisioner identificerede vores specialister mere end 35 sideskabeloner og over 100 komponenter, der var blevet brugt uden standardisering på tværs af forskellige markeder. For at sikre effektiv migration af de 35 skabeloner på tværs af alle sider, startede vi med at implementere et niveauinddelingssystem for at rangere siderne efter værdi, og dermed også risiko, afhængig af hvor fremtrædende og strukturelt kompleks den enkelte side var.

Herefter kunne vi identificere de ni sideformater, der blev brugt mest konsistent på tværs af langt de fleste af de 60.000 sider, hvor vi kunne anvende automatiserede scripts til at teste for variationer i sidestruktur og migrere siderne med lav risiko. De omtrent 800 resterende sider med højere risiko blev gennemgået manuelt og migreret af DEPT® og Jotuns content-redaktører.

DEPT® indgik hurtigt i Jotuns content management- og marketingteam. Vores specialister afholdt mere end 20 træningssessioner for Jotuns contentredaktører på de regionale kontorer rundt om i verden for at sikre en nem overgang til det nye CMS.

Resultater

DEPT® er stolte af den rolle, vi har spillet i Jotuns digitale rejse. Efter en succesfuld migration af samtlige 91 hjemmesider og 60.000 sider fra SDL Tridion til Optimizely er Jotuns nye digitale arkitektur mere effektiv og effektfuld for eksterne såvel som interne brugere. En højere grad af standardisering på tværs af hjemmesider styrker brandet, og der er nu lagt et fundament for fremskyndingen af Jotuns digitale aktiviteter i månederne og årene forude.

Spørgsmål?

Discover more

Next Case

JBL